Zwift werelden en kaarten

Zwift heeft veel verschillende werelden of kaarten. Binnen elke Zwift kaart kun je fietsen waar je wilt. Je bent volledig vrij om je eigen route te kiezen. Maar binnen elke kaart heeft Zwift een flink aantal vaste routes gemaakt. Dat zijn samengestelde routes die vaak een thema volgen of bijvoorbeeld alle klimmen meepakken.

Het handige aan deze Zwift routes is dat je precies weet hoe ver je rit is, hoeveel hoogtemeters je te wachten staat en door welk landschap je zult fietsen. Ben je net begonnen met Zwift? Dan zijn de routes een handige manier om elke Zwift kaart te ontdekken. Bovendien verdien je extra XP voor de eerste keer dat je een route hebt gefietst. Handig als je snel in level wilt stijgen.

Je ziet in het scherm waar je een wereld en kaart kunt kiezen precies welke routes je al hebt volbracht en welke nog ontbreken op jouw Zwift bucketlist.

Watopia – de grootste Zwift wereld

De bekendste en grootste Zwift wereld is Watopia. Je vindt hier onder andere Alpe du Zwift, een exacte replica van onze Alpe d’Huez. Maar in Watopia kun je ook fietsen over een schijnbaar eindeloze praire, of door een prehistorisch landschap met dinosaurussen.

Zwift wereld Watopia
Je ziet de Epic Kom vanuit de woestijn al liggen. Ruim 500 hoogtemeters wachten daar op je.

Kan het niet warm genoeg zijn, dan is er zelfs een vulkaan. En aan hoogtemeters geen gebrek. Naast Alpe du Zwift zijn er nog een flink aantal andere uitdagende (en minder uitdagende) klimmen die je kunt bedwingen.

Makuri Islands

De Makuri Islands zijn in 2021 geïntroduceerd met Yumezi, een groot eiland in een Japanse stijl. Daarmee werd duidelijk de link gelegd met de olympische spelen van 2021. Maar groter nieuws is dat Zwift bij de presentatie van de nieuwe wereld heeft aangegeven dat Makuri Islands moet uitgroeien tot een wereld die groter en diverser is dan Watopia. Dat belooft wat!

Frankrijk – Tour de France

Frankrijk is een grote kaart met een epische klim die veel wielerharten sneller doet kloppen, de Ventoux. Wie geen liefhebber is van klimmen kan de kale berg links laten liggen. Er zijn in Frankrijk nog genoeg vlakke wegen te vinden. Het landschap is erg gevarieerd, van jachthavens tot vissersdorpjes en lanen vol bomen. Ervaar Frankrijk op de fietstrainer!

Frankrijk Zwift
Langs de jachthavens in Frankrijk.

New York

In New York fiets je niet zomaar door deze stad, maar door een futuristische versie ervan. Central Park vormt het grootste deel van deze Zwift wereld. Maar bijzonder is vooral dat je voor een heel groot deel over glazen bruggen fietst die flink de hoogte in gaan. Dichter bij de enorme kantoorkolossen van deze miljoenenstad kun je bijna niet komen.

Londen

In Londen kun je een gedeelte van het officiële olympische parcours van 2012 fietsen. Je fietst dan midden in het centrum van deze wereldstad. Je kunt ook het centrum verlaten om een van de bekendste Engelse beklimmingen te bedwingen, Box Hill.

Parijs

De kaart van de Franse hoofdstad is klein maar fijn. Ervaar zelf hoe het is om de laatste ronde van de Tour de France door Parijs te fietsen.

Zwift Parijs
Wie versla jij op de meet in Parijs?

Innsbruck

Altijd al willen kijken of jij sneller bent dan de wereldkampioenen Anna van der Breggen of Alejandro Valverde? Dat kan! In Innsbruck kun je een flink gedeelte van het parcours van het WK van 2018 fietsen. Inclusief een pittige klim net buiten de stad. Innsbruck is de eerste Zwift wereld die met extreem veel detail is nagemaakt.

Yorkshire

In 2019 werd het WK verreden in Harrogate in Yorkshire. Ook dit parcours is minutieus door Zwift nagemaakt. Ook hier is erg veel aandacht besteed aan het centrum van de stad, compleet met pub natuurlijk, want het is tenslotte wel Engeland!

Richmond

Nog een stad waar het WK wielrennen is verreden is Richmond. Dit was de eerste ‘echte’ wereld die door Zwift is toegevoegd. Tot Richmond was er alleen Watopia. In Richmond wacht je een vrij vlak parcours met een pittige, dubbele klim. Een echte kuitenbijter waar je stuk op kunt gaan. Begin 2020 heeft deze kaart ene flinke update gekregen. Het ziet er niet alleen lekkerder uit, je kunt hem nu ook in beide richtingen fietsen.

Bologna

Altijd al de proloog willen rijden van een echte grote ronde? Bologna is een kleine maar fijne wereld waar je de eerste etappe van de Giro d’Italia van 2019 kunt fietsen. Echt een voor de explosieve wielrenners. Na een paar kilometer vlak krijg je namelijk een flink steile bult voor je kiezen. In totaal maar 8 kilometer, maar daar kun je verrassend lekker op afzien.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!