Zwift Companion App

De Zwift Companion App is een erg handige extra om tijdens het fietsen al je gegevens bij de hand te hebben. De app en jouw computer staan namelijk met elkaar in verbinding via Bluetooth. In de app kun je daardoor ook jouw gegevens zien die je op je computerscherm ziet. Maar je moet de Zwift Companion App vooral installeren omdat je dan een aantal leuke extra functies krijgt die het Zwiften nóg leuker maken.

Zwift Companion App mini-kaart
Met de mini-kaart kun je in de Zwift Companion App goed zien waar je bent op de kaart.

De mini-kaart is bijvoorbeeld een handige overzichtskaart. Daarmee kun je precies zien waar jij op de grote kaart bent. Vooral als je alle afslagen en routes niet goed kent, is een kleine kaart erg praktisch. Als je eens naar Alpe du Zwift wilt fietsen bijvoorbeeld. Of als je die juist wilt vermijden natuurlijk. 😉

Je kunt op de mini-kaart inzoomen en uitzoomen door met twee vingers tegelijkertijd naar elkaar toe, of van elkaar af te bewegen. Fietsen je Zwift-vrienden trouwens ook op die kaart? Dan zie je die ook met een apart pijltje. Handig als je ze op wilt zoeken.

Tip: tik met je vinger op jouw oranje pijltje op de kaart, zo geef je vijf mensen bij jou in de buurt automatisch een Ride On!

Maar de app is veel meer dan een handige mini-kaart, met de Zwift Companion app kun je nog veel meer uit Zwift halen. Naast de mini-map zul je vooral de Meetup-functie zeker kunnen waarderen als je eens met je vrienden af wilt spreken. Ook kun je in de app een overzicht zien met alle Zwift Events van de komende week.

Meetup: spreek af met je vrienden

Met een meetup maak je makkelijk en snel een fietsdate met je vrienden. Ga naar events, klik linksboven op de drie poppetjes en je komt in het goede menu terecht. Je kunt daar precies instellen wanneer je welke route op welke wereld wilt fietsen. En daarna kun je de vrienden selecteren die je uit wilt nodigen. Zij krijgen dan meteen via de app een uitnodiging. Ideaal voor een clubwedstrijd of gewoon een casual rit met je vaste fietsvrienden.

Clubwedstrijd? Casual ritje? Als organisator bepaal jij welke route je fietst. En niemand hoeft tijdens het Zwiften op te letten, je volgt automatisch de goede route.

Het voordeel van het maken van een Zwift Meetup is dat je van tevoren de route kunt bepalen. Je kunt elkaar dan niet meer per ongeluk kwijtraken of een verkeerde afslag nemen. Je kunt maximaal vijftig vrienden uitnodigen, maar de kans dat je die limiet passeert is erg klein. Zit de rit erop? Dan kun je gewoon door blijven fietsen op de kaart.

Stel je eigen doelen

Is jouw fietsweek compleet met een half uurtje rondfietsen, of heb jij liever minstens 250 kilometer op de teller staan? Iedereen heeft zo zijn eigen doelen, dat bepaal je natuurlijk zelf. In de app kun je je eigen doelen instellen. En dat kan echt zo ambitieus of makkelijk als je wilt. En haal je je wekelijkse doel? Dan wordt dat tijdens je rit feestelijk gevierd met confetti. En alle andere Zwifters krijgen ook te zien dat jij je doel hebt behaald. Altijd goed om een extra Ride on te scoren!

Je kunt zelf kiezen of je überhaupt een doel in wilt stellen. Ook bepaal je zelf of dat een x-aantal minuten of uren is dat je hebt gezwift of dat dat een bepaalde afstand is.

Zwift events in de Zwift Companion App

Fiets jij graag mee met Zwift Events? Dan is de app onmisbaar als je van tevoren een fijne rit wilt uitzoeken die goed bij je past. Je kunt precies zien wanneer welke rit start en met welk wattage er gefietst gaat worden. Dit is ook de plek waar je een Meetup kunt maken door op de drie poppetjes te tikken.

KIes maar uit. wordt het een aantal kleine rondjes tegen de klok, of een superlange rit in een wat rustiger tempo?

Je kunt meer dan een week vooruitkijken in de kalender. Dat is vooral handig bij de uitgebreide events van Zwift zelf. Die kunnen soms wel over een paar weken uitgesmeerd zijn. Het is dan erg handig om via de app alvast te kijken welke ritten je op welk moment kunt fietsen.

Zwift Companion App voor Apple en Android

De Zwift Companion App is beschikbaar voor vrijwel alle modernere Apple- en Android-telefoons. Helaas kun je niet op een en hetzelfde apparaat tegelijkertijd Zwift en de Zwift Companion App draaien. Je hebt dan echt twee losse apparaten nodig.

Je kunt de Companion App trouwens ook als bluetooth-bridge gebruiken. Daarmee kun je al jouw bluetooth signalen op je telefoon bundelen. Je telefoon stuurt die signalen dan als één enkel signaal weer door naar je computer of Apple TV. En vooral bij Apple TV is dit een uitkomst. Want een Apple TV kan maar verbinding maken met twee bluetooth-apparaten. En daar zit je vrij snel overheen, helemaal omdat je fietstrainer ook met bluetooth-verbinding moet maken.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!