Hoe werkt Zwift?

Zwift is de leukste manier om op je fietstrainer interactief bezig te zijn. Fietsen op de fietstrainer was vroeger alleen iets voor de profs. Tijdens de vele uren rondstoempen op de racefiets mochten zij het doen met zicht op een blinde muur, of met een beetje geluk de tv. Maar toen kwam Zwift.

Interactief op de fietstrainer

Met Zwift zit je nog steeds op een fietstrainer, maar je fietst in een virtuele wereld die constant verandert. Je verbindt je fietstrainer met je computer, smartphone of tablet en je kunt gaan! Fiets je op je computer virtueel bergop? Dan past je fietstrainer zich daarop aan en trap je ook daadwerkelijk zwaarder.

Dat maakt het fietsen niet alleen zwaarder, maar vooral veel realistischer. Een berg van zeventien procent beklimmen? Dan voelt dan ook echt zo aan! Sommige fietstrainers kunnen zelfs het wegdek simuleren. Dan voelt een houten brug ook echt aan als een houten brug onder je wielen.

Beginnen met Zwift
In de beroemde super tuck, op je bovenbuis liggend afdalen? In Zwift kan en mag het nog wel.

Je kunt zelfs gebruik maken van de slipstream van je voorliggers. Fiets je dicht genoeg tegen hun achterwiel aan? Of fiets je midden in een groep? Dan hoef je minder hard te trappen om dezelfde snelheid te houden. Handig als je geen goede dag hebt, of even uit wilt rusten voor je die beslissende ontsnapping plaatst. Of ben jij een bikkel die juist het harde werk doet en de hele dag op kop kan fietsen? Dat zullen je mede-Zwifters vast weten te waarderen. Maar Zwift is nog veel meer dan interactief fietsen. 

Met Zwift kun je trainingen plannen, wedstrijden fietsen, social rides rijden, meedoen met Zwift events en nog veel meer. En bij Zwift zitten ze niet stil. Ze ontwikkelen constant nieuwe features. Ook worden de werelden regelmatig uitgebreid en voegen ze nieuwe werelden toe. Je kunt tegenwoordig zelfs kiezen uit een hele serie beroemde beklimmingen.

Dankzij een samenwerking met de internationale wielerbond, de UCI, fiets je bijvoorbeeld al op het échte WK-parcours voordat het WK wordt gehouden. Dan kun je dus vanuit je huiskamer zelf ervaren wat de moeilijke punten zijn en waar de beslissende demarrage misschien wel geplaatst zal worden. En sinds 2020 wordt er zelfs een officieel WK Zwift georganiseerd.

Beginnersgids Zwift

Maar denk niet dat Zwift er is voor de profrenners. Nee, het is geschikt voor iedere fietser. Of je nu fanatiek wielrenner bent, een casual mountainbiker, of dat je na een blessure op een leuke manier weer fit wilt worden. Maar om Zwift te kunnen beginnen heb je natuurlijk wel wat zaken nodig. Geen idee wat jij allemaal moet hebben om te beginnen? Geen probleem. Ik zet alles voor je op een rijtje in dé Nederlandse Zwift handleiding voor beginners. In deze beginnersgids lees je wat je allemaal nodig hebt om te kunnen Zwiften.

Maar ik vertel je ook hoe Zwift werkt en hoe je Zwift kunt downloaden en installeren. En natuurlijk zet ik ook voor je op een rij welke fietstrainers voor Zwift geschikt zijn. En wil je weten welke computers, tablets of smartphones je kunt gebruiken voor Zwift? Ook dat zet ik voor je uiteen.

Meteen beginnen? Download Zwift nu en fiets vandaag nog!

Je hoeft nooit meer alleen te fietsen. Start met Zwift en voor je het weet fiets je samen met honderden of duizenden anderen.

En wist je dat er inmiddels een flink aantal leuke gadgets te krijgen is om jouw Zwift-ervaring nog comfortabeler of realistischer te maken?

Handige en leuke extra’s en gadgets

Naast een fiets, fietstrainer en een computer heb je namelijk nog een heel scala aan noodzakelijke en minder noodzakelijke extra’s. Ventilatoren voor verkoeling en fietstrainermatten voor wat geluidsdemping en als vochtvanger zijn eigenlijk essentieel. Maar er zijn ook gadgets die je eigenlijk zou kunnen beschouwen als ‘overbodige luxe’. Dat neemt niet weg dat sommige van die gadgets erg leuk zijn. Met een rocker plate maak je bijvoorbeeld je rit wat comfortabeler én realistischer.

Fiets je al op Zwift en wil je er meer uit halen? Dat kan, lees alles over de levels, handige tips en onmisbare hacks die je kunt gebruiken. Daarmee kun je jouw ritten nog leuker maken.

Deel dit Zwifter-blog met je vrienden!